Pages Navigation Menu

Most Recent Articles

Salam Ma’al Hijrah 1436

Posted on Oct 24, 2014 | 0 comments

DSC_0033-2

Salam tahun baru. Salam Ma’al Hijrah buat semua pembaca blog picisan ini. Aku menyusun 10 jari memohon keampunan kalau-kalau selama kita berbicara ini ada yang terguris hati. Mohon diampunkan dunia dan akhirat. Halalkan segala-galanya.. Inshaallah Taala.

Leave Comments

Koleksi Keris Peribadi Untuk Dimaharkan (HABIS DIJUAL!)

Posted on Sep 25, 2014 | 3 comments

DSC_0055

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Awal bicara dengan Bismillah. Sesungguhnya aku tak pernah mengiklankan apa-apa barang jualan peribadi aku di blog ini. Sebabnya blog ini bukanlah blog jual-beli.. Blog ini hanyalah berbentuk sebuah blog perkisahan perjalanan peribadi dan pandangan peribadi aku kepada apa-apa sahaja perkara yang menarik minat aku untuk menulis. Tapi hari ini aku nak menulis tentang 3 bilah keris kesayangan aku yang aku berniat untuk lepaskan kepada empunya baru.. Tak ada sebab-sebab yang spesifik kenapa / mengapa aku nak lepaskan, cuma pada pandangan aku secara peribadi, cukuplah masanya aku bersama 3 bilah ini selepas lebih dari 5 tahun dan hampir 10 tahun.. Sampailah masa untuk 3 bilah ini mencari tuan yang baru..

Ketiga-tiga bilah ni dah bersama dengan aku dalam mengharungi perjalanan dan peristiwa yang pelbagai di merata-rata pelusuk Nusantara ni.. Ke gunung, ke pulau, ke lembah, ke tanjung.. Semuanya aku usung ketiga-tiga bilah kesayangan ini.. Sayang aku pada ketiga-tiga keris ni tak dapat digambarkan dalam kata-kata.. Tapi niat di kalbu dah terpasang, maka aku teruskan niat aku untuk melepaskannya.. Kini, sampailah masa untuk mana-mana pemilik baru yang berminat / berhajat, boleh memilikinya.. Satu lagi hajat aku ialah, aku mengharapkan agar ketiga-tiga bilah ini boleh dimaharkan secara pukal (bukan mahar sebilah-sebilah – Tetapi 3 bilah terus) kerana tidak mahu dipisah-pisahkan 3 bilah ini antara satu sama lain.. 3 bilah ini adalah aku dan 3 bilah ini adalah keluarga.. Tapi itu sekadar hajat aku.. Bagi sesiapa yang mampu pada maharnya, maka amatlah dialu-alukan untuk dimaharkan secara pukal..

Keris ini adalah keris peribadi aku.. Bila disebut peribadi, maka seharusnya kalian faham betapa hubungan kerohanian aku, persilatan aku adalah amat berkait rapat dengan keris ini.. Bagi yang mengenali aku secara peribadi pasti faham bahawa keris-keris ini selayaknya mahal harganya kerana pengisian dan ‘perjalanan’ bilahnya.. Lebih-lebih lagi sebilah yang benar-benar antik dan pusaka.. Bilahnya sahaja dianggarkan berusia tak kurang dari 300 tahun.. Tapi hari ini aku ingin menawarkan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk dimaharkan dalam harga yang tak masuk akal murahnya..

Maklumat lanjut boleh didapati pada gambar dan rujukkan di bawah:

>> Read more

Leave Comments

Majlis Iftar Sahabat 2014 / 1435

Posted on Sep 12, 2014 | 0 comments

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Kali ini posting aku lari sikit dari tema silat atau Melayu dan Islam.. Artikel ini lebih pada sahabat-sahabat muzik dan aktivis ‘bawah tanah’ aku dari era 90-an. Tiap-tiap tahun (kalau ada rezeki) Inshaallah kami selalu adakan majlis berbuka puasa dan berkumpul ramai-ramai.. Dan biasanya akan ada video ucapan untuk penggiat-penggiat yang lain.. Saja, buat seronok-seronok sambil merapatkan ukhwah sesama sahabat..

Video ni sepatutnya aku upload pada hari terakhir puasa / malam sebelum raya tahun ni. Tapi atas beberapa sebab teknikal, tak dapat nak upload.. Sebelum ni, aku update MacBook Pro aku pada OS baru iaitu Mavericks.. Nak dijadikan cerita, perisian movie editing yang aku gunakan ialah FCPX – Final Cut Pro X (rujuk artikel lama) versi 10.0 dan selepas update Mac OS kepada Mavericks 10.9.2, FCPX aku tak boleh lagi berfungsi untuk export movie. Hanya boleh edit dan proses Pos-Produksi sahaja tapi tak boleh export.. Syaratnya kena update FCPX juga kepada versi yang paling terbaru.. So selepas update segala bagai, inilah hasilnya.. Baru boleh export dan upload ke Vimeo.

>> Read more

Leave Comments

Filem Mat Saleh Terokai Rahsia Hukum Fizik Fikiran Manusia

Posted on Aug 26, 2014 | 4 comments

Lucy-Movie-Wallpaper-1500-x-437

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Baru-baru ini aku baru berpeluang menonton filem fiksyen Scarlett Johansson yang terbaru berjudul ‘Lucy’ kat panggung.. Mula-mula niat aku hanya sekadar nak tengok filem terbaru yang ex-girlfriend aku ni berlakon.. Tapi lepas beberapa minggu sudah, aku terbaca pula sinopsis filem ni yang berkisar tentang penggunaan otak manusia, maka terus aku jadi bersungguh-sungguh nak menonton.. Bila dah menonton, fikiran aku terus melayang jauh menyorot kenangan dan pengalaman rahsia-rohsia perjalanan hidup aku yang aku kutip selama lebih separuh umur asas manusia ini..

Filem ni pada aku biasa-biasa je.. Takde laa power sangat pun (tapi boleh tahan bagi yang mahu berfikir) selain dari efek digital, grafik yang digunakan dan soundtrack yang memang lazat ala-ala Trip-Hop mabuk ketum gitu.. Tapi bukan itu yang aku nak ceritakan.. Apa yang menarik minat aku ialah garapan filem ini dari awal skrip dan susunan dialognya sehingga ke sudut keseluruhan filem.. Skrip filem ini ditulis dan diarahkan sepenuhnya oleh pengarah Perancis, Luc Besson.. Dan apa yang membuat aku berfikir ialah; macam mana si Luc Besson ni boleh terjebak untuk mendalami minda atau alam rahsia Melayu-Islam (yang aku andaikan) tanpa dia sedar.. Kalau dia sedar sekalipun, aku yakin mamat ni banyak mengkaji dan mengaji.. Dan topik pilihannya dalam filem ini ialah ‘penggunaan otak manusia melebihi dari kapasiti biasa’..

>> Read more

Leave Comments

Perjalanan Dunia ‘Sepak Terajang’ Aku.. (Bahagian 1)

Posted on Jun 10, 2014 | 4 comments

fa_9-tahun

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Tahun ini, 2014 menambahkan jumlah angka dan tahun perjalanan dan kembara aku dalam dunia sepak terajang Melayu.. Ya! Sedar tak sedar, dah 27 tahun ‘kembara’ aku mencari ilmu dalam dunia silat Melayu.. Tujuan aku menulis cerita panjang ni bukanlah bertujuan untuk mendabik dada.. Bukan juga bertujuan untuk menceritakan kehebatan aku dalam dunia sepak terajang Melayu atau umum memanggil ‘Silat’ apatah lagi untuk mencari laba atau musuh.. Tetapi lebih kepada sebuah perkongsian ‘perjalanan’ kisah kehidupan peribadi aku dalam mencari ilmu persilatan Melayu yang aku kutip sejak berumur 9 tahun..

Kisah ini ditulis bagi menjawab sedikit persoalan dari beberapa kenalan baru tentang perjalanan dunia silat aku serta beberapa siri fitnah yang dilemparkan kepada aku oleh beberapa orang hamba Allah termasuk juga seorang yang pernah membesar bersama-sama sejak kecil sehingga kini beliau telah pun bergelar seorang guru silat di Malaysia.. Hehehe.. Ikut kau lah yop kalau nak naik jadi guru dengan memburukkan manusia lain.. Tuhan ada.. Allah mengetahui dan Allah melihat.. Aku berlepas diri.. Kisah ini juga akan dibuat dalam beberapa bahagian kerana agak panjang.. Harap kalian bersabar membacanya satu persatu.. Semoga beroleh manfaat dan inspirasi dari kisah ini.. Mana yang baik, dijadikan contoh dan mana yang buruk serta tak elok tu, dijadikan sempadan.. Inshaallah Taala!

>> Read more

Leave Comments

Daulat Tuanku

Posted on Jun 7, 2014 | 0 comments

Yang Di Pertuan Agong XIV

Merafak sembah serta ucapan setinggi-tinggi tahniah ke bawah
Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV
Almu’tasimu Bil’lahi Muhibbuddin
Tuanku Alhaj Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah
Ibni Almarhum Sultan Badlishah Alhaj

sempena sambutan ulangtahun
Hari Keputeraan Rasmi Baginda pada 7hb Jun 2014
bersamaan 9hb Sya’aban 1435

IKHLAS DARI SELURUH JEMAAH HULUBALANG PENJURITAN
SERTA AJAR-AJAR TUA PENDITA MEGAT AINUDDIN AL-ASYURO

Leave Comments

Fotografi: Adat Salam Penjurit

Posted on Apr 15, 2014 | 0 comments

DSC_0010

“Hatta marilah kita tidak bersilat pulut
Silat si Luncai dan Pak Pandir
Kerana di sini ada maruah yang ditanggung
Kewajiban dipikul
Di Nusantara ini..”
“Allahu Akbar”

Salam dan mohon restu akan Ajar-Ajar, para Pendita, Kiyai-Kiyai Penjurit-Kepetangan. Salam khas pada Hang Tuah, Tuan Megat-Megat berserta Tun-Tun yang berjanji sumpah di Tanah Melayu ini demi amanat.

(Curlikan ayat dari kitab Istiadat Pewaris Penjurit-Kepetangan Melayu)

………………………………………………………………….

Sudah bertahun-tahun rasanya aku meninggalkan kamera terbiar berhabuk.. Tersimpan diam di dalam gobok.. Sehinggalah hujung minggu yang lepas, Kekanda-Adinda Jemaah Penjurit-Kepetangan Melayu berkumpul dan beruzlah di Gelanggang Megat Seri Rama, gelanggang pusaka turun-temurun.. Maka aku pun mencapai kamera usang buat merakam wajah-wajah tua dan muda agar disimpan jadi memori.. Buat tatapan anak-cucu suatu hari nanti..

>> Read more

Leave Comments