Pages Navigation Menu

Most Recent Articles

Perjalanan Dunia ‘Sepak Terajang’ Aku.. (Bahagian 1)

Posted on Jun 10, 2014 | 4 comments

fa_9-tahun

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Tahun ini, 2014 menambahkan jumlah angka dan tahun perjalanan dan kembara aku dalam dunia sepak terajang Melayu.. Ya! Sedar tak sedar, dah 27 tahun ‘kembara’ aku mencari ilmu dalam dunia silat Melayu.. Tujuan aku menulis cerita panjang ni bukanlah bertujuan untuk mendabik dada.. Bukan juga bertujuan untuk menceritakan kehebatan aku dalam dunia sepak terajang Melayu atau umum memanggil ‘Silat’ apatah lagi untuk mencari laba atau musuh.. Tetapi lebih kepada sebuah perkongsian ‘perjalanan’ kisah kehidupan peribadi aku dalam mencari ilmu persilatan Melayu yang aku kutip sejak berumur 9 tahun..

Kisah ini ditulis bagi menjawab sedikit persoalan dari beberapa kenalan baru tentang perjalanan dunia silat aku serta beberapa siri fitnah yang dilemparkan kepada aku oleh beberapa orang hamba Allah termasuk juga seorang yang pernah membesar bersama-sama sejak kecil sehingga kini beliau telah pun bergelar seorang guru silat di Malaysia.. Hehehe.. Ikut kau lah yop kalau nak naik jadi guru dengan memburukkan manusia lain.. Tuhan ada.. Allah mengetahui dan Allah melihat.. Aku berlepas diri.. Kisah ini juga akan dibuat dalam beberapa bahagian kerana agak panjang.. Harap kalian bersabar membacanya satu persatu.. Semoga beroleh manfaat dan inspirasi dari kisah ini.. Mana yang baik, dijadikan contoh dan mana yang buruk serta tak elok tu, dijadikan sempadan.. Inshaallah Taala!

>> Read more

Leave Comments

Daulat Tuanku

Posted on Jun 7, 2014 | 0 comments

Yang Di Pertuan Agong XIV

Merafak sembah serta ucapan setinggi-tinggi tahniah ke bawah
Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV
Almu’tasimu Bil’lahi Muhibbuddin
Tuanku Alhaj Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah
Ibni Almarhum Sultan Badlishah Alhaj

sempena sambutan ulangtahun
Hari Keputeraan Rasmi Baginda pada 7hb Jun 2014
bersamaan 9hb Sya’aban 1435

IKHLAS DARI SELURUH JEMAAH HULUBALANG PENJURITAN
SERTA AJAR-AJAR TUA PENDITA MEGAT AINUDDIN AL-ASYURO

Leave Comments

Fotografi: Adat Salam Penjurit

Posted on Apr 15, 2014 | 0 comments

DSC_0010

“Hatta marilah kita tidak bersilat pulut
Silat si Luncai dan Pak Pandir
Kerana di sini ada maruah yang ditanggung
Kewajiban dipikul
Di Nusantara ini..”
“Allahu Akbar”

Salam dan mohon restu akan Ajar-Ajar, para Pendita, Kiyai-Kiyai Penjurit-Kepetangan. Salam khas pada Hang Tuah, Tuan Megat-Megat berserta Tun-Tun yang berjanji sumpah di Tanah Melayu ini demi amanat.

(Curlikan ayat dari kitab Istiadat Pewaris Penjurit-Kepetangan Melayu)

………………………………………………………………….

Sudah bertahun-tahun rasanya aku meninggalkan kamera terbiar berhabuk.. Tersimpan diam di dalam gobok.. Sehinggalah hujung minggu yang lepas, Kekanda-Adinda Jemaah Penjurit-Kepetangan Melayu berkumpul dan beruzlah di Gelanggang Megat Seri Rama, gelanggang pusaka turun-temurun.. Maka aku pun mencapai kamera usang buat merakam wajah-wajah tua dan muda agar disimpan jadi memori.. Buat tatapan anak-cucu suatu hari nanti..

>> Read more

Leave Comments

NOTA: Mohon Ampun & Maaf Bagi ‘Request’ Facebook

Posted on Apr 12, 2014 | 3 comments

sheikh-toyyib

“Kenangan bersama Tuan Guru Sheikh Haji Toyyib al-Makkiah di dalam pondok usang, Baling, Kedah Darul Aman.. Suatu ketika dahulu..”

Assalammualaikum buat semua kenalan lama dan baru serta buat kalian yang menghantar ‘friend request’ di facebook saya baru-baru ini ataupun lewat kebelakangan ni.. Dengan rasa rendah diri dan penuh rasa kehinaan, saya memohon ampun zahir dan batin dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki bahawasanya SAYA TIDAK DAPAT MENERIMA DAN APPROVE MANA-MANA PERMINTAAN ‘FRIEND REQUEST’ LAGI kerana facebook saya ini bersifat peribadi dan terhad untuk ahli keluarga serta kenalan rapat SAHAJA.. Saya mohon ampun dan maaf kerana tidak dapat memenuhi permintaan serta hajat Tuan-Tuan dan Puan-Puan yang kini memasuki jumlah yang tak masuk akal banyaknya ‘request’ di facebook saya lagi-lagi selepas saya membuat pembentangan kertas kerja dikhalayak umum tak lama dulu, bacaan sajak (yang orang tak faham pun) di majlis-majlis ilmu dan beberapa artikel penulisan kecil saya mengenai isu semasa (yang mungkin menarik minat pembaca) tersebar ke serata pelusuk dunia maya internet..

>> Read more

Leave Comments

“Four Blood Moons 2014 – 2015″ – Bila Bulan Berdarah Merah

Posted on Apr 1, 2014 | 11 comments

4bloodmoons

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Hari ini, 1hb April 2014 membuka tirai buat kekita semua selepas Mac meninggalkan kita dengan misteri #MH370 yang masih belum terjawab secara penuh sehingga ke saat ini. Hari ini juga aku mengambil satu inisiatif (walaupun agak malas nak menulis) untuk ‘divert’ (alihkan) pandangan kita semua dari isu MH370 (sekejap) ke satu isu global yang lain.. Mungkin.. Mungkin ada sesuatu yang bakal berlaku.. Allah lebih mengetahui.. Aku tak tahu apa-apa.. Cuma apa yang aku nukilkan dalam artikel ini, ianya hanya bersifat pandangan peribadi aku semata-mata.. Tapi baca lah dulu ok.. Baca pelan-pelan.. Dalam pada kekita semua ralat dan sedih memikirkan untung nasib penumpang dan anak kapal MH370 dan dalam pada kekita semua berspekulasi perihal bunga-bunga angin perang dunia ke-3 (WW3) yang bakal dimulakan oleh Russia atau China atau Amerika Syarikat atau mungkin juga Korea Utara dalam masa terdekat ini, mungkin ramai umat Islam dunia khususnya di Malaysia (mengikut pemerhatian peribadi aku) yang tidak menyedari tentang kedatangan “Four Blood Moons” atau satu fenomena 4 kali bulan berwarna merah darah yang bakal berlaku dalam tahun 2014 ini dan tahun 2015 akan datang nanti..

>> Read more

Leave Comments

Mimpi.. Mimpi.. Mimpi..

Posted on Mar 29, 2014 | 0 comments

20140329-093105.jpg
Ramai yang bercakap tentang mimpi sejak akhir-akhir ni.. Lagi-lagi mimpi kapal terbang.. Mana taknya kalau dah 24-7 otak yang bekerja kita asyik loading fasal kapal terbang je.. Kemudian otak kita mencerna pulak info-info bacaan mengenai #MH370 yang kita kutip merata.. Google, FB, blog sana sini.. Ustaz tu, ustaz ni mimpi.. Macam-macam versi ada.. Yang biasa kita dengar kebelakangan ni ialah; “aku mimpi fasal MH370 semalam..” Atau “Aku mimpi pesawat ada kat Diego Garcia..” Atau “Aku mimpi penumpang semua selamat lagi..” Atau “Aku mimpi kapal dah crash..” Atau “Aku mimpi Jennifer Lopez bercinta dengan aku semalam..” Ok yang last tu lari tajuk.. Sori.. Aku mamai pagi-pagi Sabtu ni..

>> Read more

Leave Comments

Elemen Yang Kita Lupa Dalam Mencari MH370

Posted on Mar 12, 2014 | 0 comments

MH370_2853368b

Baiklah.. Aku sebenarnya malas nak menulis hal ni.. Tak nak dikata pulak ‘memandai-mandai’ dan ‘cuba tunjuk hero’ atau ‘tunjuk bagus’.. Tapi atas dasar aku sayangkan kalian semua, maka aku paksa juga diri aku juga untuk menulis..

Aku menulis dari sudut pandangan peribadi aku sebagai seorang yang ada sedikit (kalau tidak banyak) pengalaman dalam bidang media (5 tahun media tempatan dan 4 tahun media antarabangsa).. Alhamdulillah..

Malaysia jadi tumpuan dunia sekarang ni.. Mata-mata seluruh dunia memandang kita tepat.. Ada yang bersedih dan ada pula yang ketawa atas tindakkan kita memperbodohkan diri dengan kenyataan-kenyataan dari sidang media yang bercelaru dan bertukar-tukar serta tak kurang juga aksi-aksi khurafat di khalayak umum yang menjadi tontonan dunia dengan teriakkan ‘Kalimah Allah’. Bertalu-talu tapi ingatlah.. Niat tidak menghalalkan cara.. Beringatlah jika sebelum-sebelum ini kita giat membuka aib orang tapi kini, Allah Taala buka aib kita.. Buka aib negara kita.. Masha Allah..

>> Read more

Leave Comments