Pages Navigation Menu

Most Recent Articles

Majlis Iftar Sahabat 2014 / 1435

Posted on Sep 12, 2014 | 0 comments

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Kali ini posting aku lari sikit dari tema silat atau Melayu dan Islam.. Artikel ini lebih pada sahabat-sahabat muzik dan aktivis ‘bawah tanah’ aku dari era 90-an. Tiap-tiap tahun (kalau ada rezeki) Inshaallah kami selalu adakan majlis berbuka puasa dan berkumpul ramai-ramai.. Dan biasanya akan ada video ucapan untuk penggiat-penggiat yang lain.. Saja, buat seronok-seronok sambil merapatkan ukhwah sesama sahabat..

Video ni sepatutnya aku upload pada hari terakhir puasa / malam sebelum raya tahun ni. Tapi atas beberapa sebab teknikal, tak dapat nak upload.. Sebelum ni, aku update MacBook Pro aku pada OS baru iaitu Mavericks.. Nak dijadikan cerita, perisian movie editing yang aku gunakan ialah FCPX – Final Cut Pro X (rujuk artikel lama) versi 10.0 dan selepas update Mac OS kepada Mavericks 10.9.2, FCPX aku tak boleh lagi berfungsi untuk export movie. Hanya boleh edit dan proses Pos-Produksi sahaja tapi tak boleh export.. Syaratnya kena update FCPX juga kepada versi yang paling terbaru.. So selepas update segala bagai, inilah hasilnya.. Baru boleh export dan upload ke Vimeo.

>> Read more

Leave Comments

Filem Mat Saleh Terokai Rahsia Hukum Fizik Fikiran Manusia

Posted on Aug 26, 2014 | 2 comments

Lucy-Movie-Wallpaper-1500-x-437

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Baru-baru ini aku baru berpeluang menonton filem fiksyen Scarlett Johansson yang terbaru berjudul ‘Lucy’ kat panggung.. Mula-mula niat aku hanya sekadar nak tengok filem terbaru yang ex-girlfriend aku ni berlakon.. Tapi lepas beberapa minggu sudah, aku terbaca pula sinopsis filem ni yang berkisar tentang penggunaan otak manusia, maka terus aku jadi bersungguh-sungguh nak menonton.. Bila dah menonton, fikiran aku terus melayang jauh menyorot kenangan dan pengalaman rahsia-rohsia perjalanan hidup aku yang aku kutip selama lebih separuh umur asas manusia ini..

Filem ni pada aku biasa-biasa je.. Takde laa power sangat pun (tapi boleh tahan bagi yang mahu berfikir) selain dari efek digital, grafik yang digunakan dan soundtrack yang memang lazat ala-ala Trip-Hop mabuk ketum gitu.. Tapi bukan itu yang aku nak ceritakan.. Apa yang menarik minat aku ialah garapan filem ini dari awal skrip dan susunan dialognya sehingga ke sudut keseluruhan filem.. Skrip filem ini ditulis dan diarahkan sepenuhnya oleh pengarah Perancis, Luc Besson.. Dan apa yang membuat aku berfikir ialah; macam mana si Luc Besson ni boleh terjebak untuk mendalami minda atau alam rahsia Melayu-Islam (yang aku andaikan) tanpa dia sedar.. Kalau dia sedar sekalipun, aku yakin mamat ni banyak mengkaji dan mengaji.. Dan topik pilihannya dalam filem ini ialah ‘penggunaan otak manusia melebihi dari kapasiti biasa’..

>> Read more

Leave Comments

Perjalanan Dunia ‘Sepak Terajang’ Aku.. (Bahagian 1)

Posted on Jun 10, 2014 | 4 comments

fa_9-tahun

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Tahun ini, 2014 menambahkan jumlah angka dan tahun perjalanan dan kembara aku dalam dunia sepak terajang Melayu.. Ya! Sedar tak sedar, dah 27 tahun ‘kembara’ aku mencari ilmu dalam dunia silat Melayu.. Tujuan aku menulis cerita panjang ni bukanlah bertujuan untuk mendabik dada.. Bukan juga bertujuan untuk menceritakan kehebatan aku dalam dunia sepak terajang Melayu atau umum memanggil ‘Silat’ apatah lagi untuk mencari laba atau musuh.. Tetapi lebih kepada sebuah perkongsian ‘perjalanan’ kisah kehidupan peribadi aku dalam mencari ilmu persilatan Melayu yang aku kutip sejak berumur 9 tahun..

Kisah ini ditulis bagi menjawab sedikit persoalan dari beberapa kenalan baru tentang perjalanan dunia silat aku serta beberapa siri fitnah yang dilemparkan kepada aku oleh beberapa orang hamba Allah termasuk juga seorang yang pernah membesar bersama-sama sejak kecil sehingga kini beliau telah pun bergelar seorang guru silat di Malaysia.. Hehehe.. Ikut kau lah yop kalau nak naik jadi guru dengan memburukkan manusia lain.. Tuhan ada.. Allah mengetahui dan Allah melihat.. Aku berlepas diri.. Kisah ini juga akan dibuat dalam beberapa bahagian kerana agak panjang.. Harap kalian bersabar membacanya satu persatu.. Semoga beroleh manfaat dan inspirasi dari kisah ini.. Mana yang baik, dijadikan contoh dan mana yang buruk serta tak elok tu, dijadikan sempadan.. Inshaallah Taala!

>> Read more

Leave Comments

Daulat Tuanku

Posted on Jun 7, 2014 | 0 comments

Yang Di Pertuan Agong XIV

Merafak sembah serta ucapan setinggi-tinggi tahniah ke bawah
Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV
Almu’tasimu Bil’lahi Muhibbuddin
Tuanku Alhaj Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah
Ibni Almarhum Sultan Badlishah Alhaj

sempena sambutan ulangtahun
Hari Keputeraan Rasmi Baginda pada 7hb Jun 2014
bersamaan 9hb Sya’aban 1435

IKHLAS DARI SELURUH JEMAAH HULUBALANG PENJURITAN
SERTA AJAR-AJAR TUA PENDITA MEGAT AINUDDIN AL-ASYURO

Leave Comments

Fotografi: Adat Salam Penjurit

Posted on Apr 15, 2014 | 0 comments

DSC_0010

“Hatta marilah kita tidak bersilat pulut
Silat si Luncai dan Pak Pandir
Kerana di sini ada maruah yang ditanggung
Kewajiban dipikul
Di Nusantara ini..”
“Allahu Akbar”

Salam dan mohon restu akan Ajar-Ajar, para Pendita, Kiyai-Kiyai Penjurit-Kepetangan. Salam khas pada Hang Tuah, Tuan Megat-Megat berserta Tun-Tun yang berjanji sumpah di Tanah Melayu ini demi amanat.

(Curlikan ayat dari kitab Istiadat Pewaris Penjurit-Kepetangan Melayu)

………………………………………………………………….

Sudah bertahun-tahun rasanya aku meninggalkan kamera terbiar berhabuk.. Tersimpan diam di dalam gobok.. Sehinggalah hujung minggu yang lepas, Kekanda-Adinda Jemaah Penjurit-Kepetangan Melayu berkumpul dan beruzlah di Gelanggang Megat Seri Rama, gelanggang pusaka turun-temurun.. Maka aku pun mencapai kamera usang buat merakam wajah-wajah tua dan muda agar disimpan jadi memori.. Buat tatapan anak-cucu suatu hari nanti..

>> Read more

Leave Comments

NOTA: Mohon Ampun & Maaf Bagi ‘Request’ Facebook

Posted on Apr 12, 2014 | 3 comments

sheikh-toyyib

“Kenangan bersama Tuan Guru Sheikh Haji Toyyib al-Makkiah di dalam pondok usang, Baling, Kedah Darul Aman.. Suatu ketika dahulu..”

Assalammualaikum buat semua kenalan lama dan baru serta buat kalian yang menghantar ‘friend request’ di facebook saya baru-baru ini ataupun lewat kebelakangan ni.. Dengan rasa rendah diri dan penuh rasa kehinaan, saya memohon ampun zahir dan batin dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki bahawasanya SAYA TIDAK DAPAT MENERIMA DAN APPROVE MANA-MANA PERMINTAAN ‘FRIEND REQUEST’ LAGI kerana facebook saya ini bersifat peribadi dan terhad untuk ahli keluarga serta kenalan rapat SAHAJA.. Saya mohon ampun dan maaf kerana tidak dapat memenuhi permintaan serta hajat Tuan-Tuan dan Puan-Puan yang kini memasuki jumlah yang tak masuk akal banyaknya ‘request’ di facebook saya lagi-lagi selepas saya membuat pembentangan kertas kerja dikhalayak umum tak lama dulu, bacaan sajak (yang orang tak faham pun) di majlis-majlis ilmu dan beberapa artikel penulisan kecil saya mengenai isu semasa (yang mungkin menarik minat pembaca) tersebar ke serata pelusuk dunia maya internet..

>> Read more

Leave Comments

“Four Blood Moons 2014 – 2015″ – Bila Bulan Berdarah Merah

Posted on Apr 1, 2014 | 12 comments

4bloodmoons

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh buat semua pembaca yang dirahmati..
Selawat serta salam buat Baginda Rasulullah SAW dan Ahlul Bay’t Baginda.
“Allahumasoliala Muhammad, Wa’ali Muhammad”

Hari ini, 1hb April 2014 membuka tirai buat kekita semua selepas Mac meninggalkan kita dengan misteri #MH370 yang masih belum terjawab secara penuh sehingga ke saat ini. Hari ini juga aku mengambil satu inisiatif (walaupun agak malas nak menulis) untuk ‘divert’ (alihkan) pandangan kita semua dari isu MH370 (sekejap) ke satu isu global yang lain.. Mungkin.. Mungkin ada sesuatu yang bakal berlaku.. Allah lebih mengetahui.. Aku tak tahu apa-apa.. Cuma apa yang aku nukilkan dalam artikel ini, ianya hanya bersifat pandangan peribadi aku semata-mata.. Tapi baca lah dulu ok.. Baca pelan-pelan.. Dalam pada kekita semua ralat dan sedih memikirkan untung nasib penumpang dan anak kapal MH370 dan dalam pada kekita semua berspekulasi perihal bunga-bunga angin perang dunia ke-3 (WW3) yang bakal dimulakan oleh Russia atau China atau Amerika Syarikat atau mungkin juga Korea Utara dalam masa terdekat ini, mungkin ramai umat Islam dunia khususnya di Malaysia (mengikut pemerhatian peribadi aku) yang tidak menyedari tentang kedatangan “Four Blood Moons” atau satu fenomena 4 kali bulan berwarna merah darah yang bakal berlaku dalam tahun 2014 ini dan tahun 2015 akan datang nanti..

>> Read more

Leave Comments